Mørkekammer

Mørkekammeret med moderne afrunding

caffenolHvis du vil gå i gang med analog film behandling, kan det anbefales at starte med sort/hvid film fremkaldning. Farvefremkaldning er dyr, kompliceret og derfor ikke “legetøj”.

Selve fremkaldningen kræver et lille total mørkt rum (gæstetoilet om natten), hvor filmen overføres til fremkaldetanken. Resten foregår i normalt lys. Slutbilledet ville i analog tid skulle fremstilles ved  forstørrelse/kopiering på papir i mørkekammer og med apparatur som et forstørrelsesapparat. Men da man i dag oftest bruger billeder i digital  format, vil det være mest naturligt at skanne den sort/hvide negativ film i dertil egnet skanner. Derved spares et regulært mørkekammer. Denne skanner kan sagtens være en fladbed, som bruges til andre normale skanninger. Den skal blot være med filmskanningsmuligheden,  hvilket desværre ikke er tilfældet med billige skannere, specielt de som er sammenbygget med ink-jet printere. Canon og Epson har sådanne skannere, jeres webredaktør bruger en Canon 9000F Mark II pris okt. 2016 omkring 1500 kr, som kan klare op til 8 cm brede negativer. Dyrere skannere kan tage store glasnegativer.

Læser du lidt ældre fotobøger eller litteratur/websider fra udlandet, vil du ofte se omtalt, at man kan lave fremkalderen selv ud fra enkelt bestanddelene. Jeg har prøvet mig frem og fundet ud af,  at det efterhånden er umuligt som privatperson, at få de enkelte kemikalier. Eksempelvis er borax ikke tilgængelig indenfor EU til privat brug. Det må derfor anbefales at anskaffe de færdige pulverfremkalder/koncentrater fra forhandlere. Der er selvfølgelig en årsag til dette. Kemikalierne i de gængse klassiske fremkaldere er just ikke miljøvenlige og bør ikke ligge i de små hjem i større mængder – de er ofte meget giftige og også kræftfremkaldende. Hvis du vil lave din fremkalder fra “bunden”,  kan jeg anbefale Caffenol (se nedefor), den er nok det nærmeste, man kommer til miljøvenlig fremkaldning og til køkkenproduktion af fremkalder.

I øvrigt er demineraliseret vand blevet så billig at købe i byggemarkeder og andre steder, at man sagtens kan bruge dette undervejs i processen, specielt ved en sidste dyppe-skyldning af filmen, så slipper man for afspændingsmiddel og lignende.

Fremkaldere, fixerer, film mørkammerudstyr  finder du bl.a.  ( forsendelse til DK ikke meget dyrere end internt i DK med PostNord.):

Her er de fleste kendte fremkaldere, der er gode informationer og de lovpligtige sikkerhedsblade i pdf format.

Fremkaldetider i forskellige fremkaldere også Caffenol kan du finde her

Billeder fra skanningen kan så efterbehandles i et passende fotoredigeringsprogram:

  1. Adobe: Photoshop (betaling pt 92 kr pr måned  i et års abonnement + ekstra for plugins) – Windows – professionelle brugere.
  2. Corel: Paint Shop Pro (betaling ny ca. 600 kr update 400 kr) – mit eget program – Windows
  3. Gimp (gratis og ligeså god som 1 og 2) Lidt knudret program, men er du førstegangsbruger, er det oplagt at starte her. Eneste mulighed ved Linux PC (min bærbar PC), men også til Windows .  hentes her.
  4. Movavi Photo Studie (betaling ca. 400 kr). Windows – ingen erfaringer.
  5. … Mindre programmer med begrænsede funktionalitet. Irfan View kan anbefales,  kan mange ting specielt behandling af mange billeder samtidig og styring af skanner. programmet er “gratis” men gavebeløb modtages gerne. Windows

 

Emne Link Forfatter
Fremkalde med pulverkaffe – Caffenol Hent pdf fil Leif Johansen
Fremkalde med hjemmelavet Rodinal – Parodinal Hent pdf fil  Leif Johansen
Farvenegativfilm film (C41)sort-hvid fremkaldt Hent pdf fil Leif Johansen
Sølvet  og lyset (samlet fremstilling med teori) Hent pdf fil Leif Johansen
Hjemmeside med masser af oplysninger om analog behandling Link til siden Mange
Tommy Frennings mørkekammeropskrifter  hefte fra 1959

Claus Strøm Madsen

Hent pdf fil Tommy Frenning
Scroll to Top