DFS’s historie

 fotoavis-1976 fotoavis-tekst-1976

Begyndelsen på “Dansk Fotohistorisk Selskab”

fra Flemming Berendt “Objektiv” nr 91 2000

“Vi må gøre vort yderste for at opbygge den størst mulige viden om vore specialer, så vi som eksperter kan rådgive og vejlede de mange nye medlemmer, vi håber at få i fremtiden”. Torben Lind 1977.

1973 blev den første store auktion af fotografiske billeder afholdt hos Sotheby’s i London. På det tidspunkt var det stadig muligt at erhverve fotografier til en rimelig pris. Fox Talbots håndfremstillede bog ‘Pencil of Nature’ blev solgt for 40.000 kroner, i dag ville den koste over 1 million! Det var denne blanding af fotohistorisk interesse og trangen til økonomisk gevinst, som i 1975 fik Torben Lind til at indrykke en annonce i Politiken den 16. november, hvor han opfordrede interesserede samlere af fotografier til at melde sig ‘under fanerne’. Det varede da heller ikke længe før de første reflekterede: Flemming Anholm, som gav vort tidsskrift navnet Objektiv, Niels Resdal Jensen, Peter Randløv, Per Thornit og P.B. Schmidt, importør af Robotkameraet, – disse første pionerer blev senere suppleret med Svend Nielsen, indehaver af ‘Fagfoto’, Sigfred Løvstad, grundlægger af Danmarks Fotomuseum og Ole Schelde, Leica-fan – yderligere en stribe billeder passerer nethinden: Jens Hammeken, Kurt Petersen og Arne Jørgensen m.fl.

Den videre udvikling gik dog mere i retning af en ‘isenkramklub’ end samlere af gamle fotografier, som oprindelig var Torben Linds ide. Det blev i virkeligheden et stort held for Dansk Fotohistorisk Selskab, at medlemsskaren blev nuanceret og alsidig. Stiftelsesdagen var lørdag den 2. december 1975, og første ordinære generalforsamling blev berammet til den 22. april 1976, hvor Torben Lind blev valgt til selskabets første præsident – hermed må formalia være på plads….Dansk Fotohistorisk Selskabs historie kunne nu tage sin begyndelse. Den første mødeaften fandt sted torsdag den 15. januar 1976 i P.B. Schmidts forretningslokaler på Strandvejen 339, i Skovshoved. På dette og de følgende møder besluttedes at afholde selskabets første aktivitet: en udstilling af fotografika i et samarbejde med Det kgl. Biblioteks Kort- og Billedafdeling ved Bjørn Ochsner. Stedet blev sparekassen S.D.S. ‘s lokaler på Strøget i september samme år. Udstillingen blev et tilløbsstykke af format, hvor mere end 1.500 gæster beundrede de udstillede apparater, selskabets medlemmer var på skift orienterende kustoder. Den flotte presseomtale fik medlemstallet til at stige og første udsendelse af ‘orienterende meddelelser fra DFS’ fandt sted i august 1976, med Flemming Anholm som redaktør. Selskabets mange øvrige aktiviteter: auktioner, loppemarked, men ikke mindst de månedlige mødeaftener blev etableret. Efterhånden begyndte de enkelte medlemmer at præge aktiviteterne, som den første fremstillede Sigfred Løvstad et genoptryk af et Kehlet (Stella Nova) katalog fra 1915.Medlemstal: 17….1978Dansk Fotohistorisk Selskab fik sit første tidsskrift på hele 5 sider, skrevet redigeret, trykt, pakket og udsendt af Flemming Anholm. Hovedartiklen var skrevet af Torben Lind, som berettede om sine mange rejseoplevelser i udlandet samt om fotografiets fremkomst i Danmark i 1839.  billed
Det videre forløb af Selskabets historie vil blive publiceret, når tidens fylde kommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top