Annoncer+tekst

Danske annoncer og tekster

Gå til databasen over danske annoncer og tekster!

ved webmaster.

forside 1922 forside 1939 forside 1957

Overførelse fra privat hjemmeside har øget antaller af fejl, men tag tilbudet som det er!

Jeg har samlet fra følgende blade over flere år. Nogle er scannet andre bøger var så små og besværlige, at de blev affotograferet.I starten blev der ikke generelt gjort forsøg på billedforbedring, senere er tekster søgt gjort klarere og billeder delvis hvidkorrigeret. Kvaliteten er meget svingende og gennem årene er udstyr (skanner og programmel) blevet udskiftet. Eksempelvis fik jeg på vintermødet i Middelfart en stak “Kamera”  ikke indbundet, nu kunne årskataloger genskannes fra 1956 til 1972-73. Derved kom tilbehør, smalfilm og mørkekammerudstyr med og kvaliteten blev bedre.

Du finder hurtigst årsoversigter ved at vælge at arbejde  uden ikoner:

 1. Bladudskrift
 2. Under Vælg blad klikke “Kamera” frem
 3. Derpå skrive årstallet i rubrikken
 4. Slutte af med klik på “Start”

Indsamlingen omfatter oktober 2021:

 1. Foto og smalfilms kino (startet 1933) 1934 og 1935 ganske få annoncer med tak til Mogens for lån (*).
 2. Kamera (et kundetidsskrift til salg/udlevering ved forhandlerne) 1956 – 1985. Annoncer er biting,  det er her årsoversigter, der er de mest informative.
 3. Blad fra forretningen (3 steder) i København “Fotomagasinet:
  • Fotomagasinet – især for amatører 1922 (delvis), 1923, 1939 – 1940.
  • Fotobladet især for amatører helt eller delvis fra 1940 – 1959.
 4. Fotomagasinet – har intet med det gamle Fotomagasin at gøre 1955 – 1965.
 5. Foto og Smalfilm – fortsættelsen til Fotomagasinet i 1966. Bladet skifter navn til Foto, film og video – indtil 1990.
 6. Fotoavisen – en reklameavis udlevert hos fotohandlere kun få eksemplarer.
 7. Foto Kino – senere sep. 1986 navneskift til – Alt om Foto indtil 1990.
 8. Fototidende – delvis 1943 til 1947 og 1960, 1948 til 1959 komplet. Gave fra DFS formand Svenn Hugo. Det er medlemsblad for Dansk Fotohandler Forening (**)
 9. Dansk Fotografisk Tidsskrift – delvis 1945 1952 1955 – komplet 1946 – 1951, 1953-1954. Gave fra Svenn Hugo (***).
 10. Amatør Fotografen dels scannet dels hentet ved hjælp af KFAK’s (København Fotografisk Amatør Klub) hjemmeside. Amatør Fotografen udkom 1912 til 1919.
 11. Foto – svensk tidskrift årgang 1946 til og med 1949. Annoncer er ikke systematisk skannet, men kun taget med en gang, selvom layout mm ændrer sig. Primært gjort for at vise forskel på tilbud lige efter krigen mellem Danmark og Sverige
(*)
Her er scannet såvel annoncer som enkelte små stumper af “nyt fra industrien”. Det er nogle ret specielle blade, nok rettet mod billedfolk på semiprofessionelt plan. Det vigtigste er den store billedsektion tydelig med fortrin for de bløde pitoreske billeder. Ud over Leica er Standard Exakta og Rolleiflex de foretrukne annoncer altså det “høje” plan. Der er ikke megen information for den alm amatør, Linhof men ingen bokskameraer – ingen Agfa og Kodak for folket. Welta Reflex og Reflex Korelle bliver omtalt sammen med en ret nedladen omtale af den første Kodak Retina, ejendommelig når vi ved hvilken indflydelse dette kamera fik på eftertiden.Jeg bemærkede også en positiv varsling af dobbelt 8 mm.(**)
Bladet er fagblad for Danske Fotohandlers Forening.
Annoncerne er typisk fra firmaer og en gros virksomheder. De retter sig ofte mod detaljsalget, og hvad fotohandleren har brug for, herunder centrale laboratorier, for dem som ikke vil lave mørkekammerarbejdet selv. Men det er værd at kikke på bl.a. krigsannoncerne. Der er for hvert år et skannet eksemplar af bladet valgt er maj eller deromkring.
Ikke alle nyheder dukker op her, enkelte forhandlere har egen import fra udlandet, sådanne produkter vil kun være til salg i en eller få forretninger og kan ikke ses i Fototidende.
Fotohandlerne er en broget skare. De består bl.a. af rene fotohandlere, fotografer med atelier og butik, boghandlere, materialister, radioforretninger cykelforretninger e.c.(***)
Annoncer fra Dank Fotografisk Tidsskrift de fagudlærte og professionelle fotografers fagblad (Dansk Fotografisk Forening grundlagt 1876) er ikke blevet skannet systematisk. De fleste er fra samme kreds af grossister, leverandører som ved Fototidende. Annonceret og omtalt udstyr er klart til den professionelle fotograf herunder atelier- og bænkkamera med pladeformater.
Jeg undlader de rene annoncer, der blot nævner et leverandør, mærkenavn eller grossist og præsentere kun skanninger, der kan illustrere nye sider af den tekniske udvikling. Derfor er antallet meget mindre end fra Fototidende, da der ellers blot ville være mange gentagelser.

1950 5 lille 1954 festnummer reduceret

 

De fleste annoncer foreligger i jpg eller png format, de fleste tekster i pdf format, da der her kan heftes flere sider sammen.
Tekster omfatter primært test og anmeldelser af kameraer samt oversigtsartikler vedrørende kameraer og lidt spøjs teknik mm.. Annoncer er kun medtaget en gang pr. år, der hvor jeg fandt dem først.

Der er to tabeltyper, en med ikoner og en uden. Den med ikoner tager længere tid at bygge op.
Til venstre i tabeller ses filnavnet alene heraf kan i de fleste tilfælde aflæses årstal og nummer. Til højre linket evt også som ikon. Hvis der klikkes på dette kommer billedet/tekst frem i eget vinduen oftest ret begrænset. Den rigtige billedfil kan så downloades ved højreklik på linket (Gem link som..-/Save link as..)eller ved at gemme det viste billede. Bemærk at mange af filerne er meget store og tager tid at hente via højreklik på billedet. Tidsforbrug afhænger af din forbindelse.
Stikord med specielbogstaver skal undgås, eksempelvis skal Voigtländer findes med stikord voigtl. Et stikord kan altså også være en del af et ord og der er skelnes ikke mellem på store og små bogstaver!

Eksempel: Du kan finde Kodak annoncer fra 1975 ved at skrive kodak 1975 i stikordsfeltet og vælge AND.

Der er fejl i visningen enkelte steder. Der vil stå, at siden ikke kan vise, men jeg har desværre ikke fået luset det hele af.

Scroll to Top