Stereoskopbilleder i dag

stereokort1
Stereofoto med digitalt kamera
inspireret af Søren Herz.

Beskrivelse ver 1 som pdf fil

I februar 2017 kom en ny version (6.28) StereoPhotoMaker som afviger lidt og samtidig åbnede for at lave serie i HTML5 i mere overskuelig kvalitet. Denne version 2.0 af beskrivelsen som pdf fil: Hentes her

Man kan stadig købe enkelte kameraer til 3D fotografering, altså kamera, der optager 2 billeder i afstand omkring 10 cm (øjenafstand). Fuji har vist digital kamera til det. Ellers er det gamle analog kamera, der må holde for. En anden mulighed er at sammenbygge to kameraer med fælles udløser. Søren Herz viste en sådan løsning med analoge kameraer på et møde i selskabet for mere end 5 år siden.

Søren nævnet også en såkaldte cha-cha-cha metode eller et skridt til venstre og et skridt til højre. Bruger man den metode, skal det helst være med et digital kamera, så den nødvendige sammenberegning af de to billeder kan ske med program.

Jeg besluttede at prøve en mellemvej. To kamera på en skinne, men uden fælles udløser. Jeg prøvede metoden af med et Nikon Coolpix L16 og en Nikon Coolpix 4600. De var selvfølgelig ikke ens med billedstørrelse, det første var 7.1 og det andet 4.6 Mp, men det var muligt at få det til at fungere, farvetegningen var heller ikke helt ens. Nikon Coolpix L16 var fundet i en genbrugsforretning til 30 kr og var perfekt. I Den Blå Avis var et tilsvarende ubrugt kamera som jeg fik til 275 kr inc. pakkeforsendelse. Skinne er en gammel blitzskinne.

Justering forgår ved at løsne skruerne lidt, lægge kameraerne på et plant bord trykke samme sted på de to og så spænde skruerne hårdt til. Man skal selvfølgelig have begge kameraer indstillet ens herunder automatik indstilling, billedkvalitet og zoom. Jeg har valgt foreløbig at køre med korteste brændvidde.

Når billedet skal tages, skal begge udløsere trykkes ned samtidig, det kræver lidt øvelse, men det betyder jo ikke noget ved digital. En lille forskel udlignes senere i programmet pænt, men selvfølgelig skal der ikke være for meget bevægelse i motivet, da der trods alt vil være omkring ½ sek forskel på de to billeder. Det er dog meget bedre end med et kamera og cha-cha-cha metode.

Efterbehandling er beskrevet i de to pdf filer nævnt i starten. Version 1 er den gamle beskrivelse medens version 2 er for den nye StereoPhotoMaker. Rettelse til index.htm efter version 2 kan hentes her  klik

Serie med HTML5 med oversigt (index_m.htm) – ikke helt fejlfri og lidt langsom klik
Serie med HTML5 lavet fra Retina IIIc analog klik

 

 

Leif Johansen

Scroll to Top