Neofot og andre kameraer

Følgende bygger på tekst af  af Flemming Berendt i Objektiv nummer 124 “Fragmenter af Fotografiens historie” side 39 – 41

’MANGEFOTO’  -et dansk multikamera

I december 1933 præsenterede fotograf Erhardt Jensen (1888-1973) Nyborg i Dansk Fotografisk Tidsskrift et håndfremstillet multikamera, som i forhold til de hidtil kendte konstruktioner ikke var større
end et 13×18 cm ‘s pladekamera .

Kameraet kunne indstilles til at optage f.eks. 3, 9, 15 eller 18 billeder. Konstruktionen var under stadig udvikling, men målet var at fremstille det til brug for både fag- og amatørfotografer.

På Danmarks Fotomuseum har man et eksemplar til optagelse af 9 billeder på en 13x 18 cm plade.

Fotograf Jensen gav udtryk for at når polyfotofeberen var overstået ville hans kamera kunne markedsføres i stort antal . Tilsyneladende havde kamerakonstruktøren svært ved få finansieret sit apparat. Næste gang vi hørte om hans multikamera er i 1946, hvor det blev præsenteret på Dansk Fotografisk Forenings generalforsamling i Århus. Endnu engang blev det omtalt i Dansk Fotografisk Tidsskrift, her citeret i uddrag: Ved en enkel drejning flyttes objektivet som pa en drejeskive bringes på plads foran ét af de fire rum (afvaskninger) hvori kamerakassen er opdelt. Dette indebærer en hurtig betjening. Som noget ganske nyt benyttes sigtelinier, der er anbragt på kameraets fire sider

Fotax Mini

I 1936-37 blev der præsenteret to kameraer fremstillet i bakelit: Fotax Mini til 32 mm specialrullefilm (25×25 mm) gav 20 eksponeringer.

Nica

Under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 blev importen af fotografiske artikler stærkt begrænset Dette medførte at allerede i 1940 blev der fremstillet et småbilledkamera Nica, hvis forbillede var det tyske Leica kamera.
Det gav 24 optagelser på en 127 rullefilm . Der blev fremstillet ca. 1.500 stk. En prototype blev i 1983 fundet af et medlem af D.F.S. i en nedlagt metalvarefabrik på Nørrebro NV i København .

Flemming Berendt kort om Nica i Objektiv nr 28   s.29: Klik

Cabinett nr 89 Dieter Riebe (tysk) : Klik

Neo-Fot

Efter krigens afslutning i 1945 etablerede ingeniør Kaj Hyllestad i 1946 en fabrik Neo-Fonn på Amerikavej i København. Fra den 1 . marts kunne han levere et amatørkamera i bakelit navngivet NeoFot. Kameraet havde et negativformat på 4,5×6 cm og blev en enorm succes. Der blev solgt ca. 25.000 stk, selv da farvefilmen kom på markedet kunne kameraets objektiv frembringe strålende billeder.

Fabrikant Hyllestad forsøgte sig desuden med et kamera Neo-Box/66 til 12 optagelser i formatet 6×6 cm fremstillet i masonit, men blev ikke seriefremstillet..

Tiger-Box

I 1952 præsenterede firmaet Dyrberg & Clausen et boxkamera i metal med det kraftfulde navn TigerBox. Et særdeles solidt kamera med tidens bedste brillantsøger på 3,2×3,2cm, filmformat 6×6 cm, fremstillet i et meget begrænset antal.

Falcon

Endnu et kamera fik samme skæbne. Et udtrækskamera Falcon i lommeformat til 12 optagelser i format 6×6 cm på en 120-film Falcon-kameraet blev annonceret i juli 1952. Billedstørrelsen var 6×6 cm. Prisen var kr. 39,50. Oplysningerne om apparatet er sparsomme, og kameraet har næppe været nogen større succes.

Fotex

Det lille Fotex-kamera blev markedsført i 1953 som det sidste i rækken af danske kameraer. Det var konstrueret af Ernst Hofer fra Zurich og fremstillet på metalvarefabrikken Termax. Fotex var til 12 optagelser i fonnat 4×4 cm på en 127- film.

Fotax-Flexo

Fotax-Flexo er et sort bakelit kamera med foldelysskakt og sat i produktion ca 1947, sandsynligvis både i Danmark og Sverige (Svensk Kamera Industri ). Negativformatet er 3×4 cm på en 127 film. Produktionen har været meget begrænset.

Tiden var imidlertid løbet fra danskproducerede kameraer. Valutarestriktionerne var ophævet, og importen fra de europæiske lande og senere Japan tog sin begyndelse

(gode billeder eftersøges)

Teksten af Flemming Berendt i Objektiv nr. 124 – Temanummer Fragmenter af Fotografiens Historie – kan hentes som pdf fil

Scroll to Top