Video

Video tager over

Video optagelse på og gengivelse fra magnetbåren medium (bånd eller skiver) eller optisk dataregistrering, senere forskellige datamedier af halvleder typer.  Udviklingen startede  i 1950’erne, men fra 1970 kom det prismæssigt og størrelsesmæssigt ned i et leje, der gjorde det muligt for almindelig folk at optage og vise video.

Teknisk fulgte privatmarkedet den udvikling som var på forbrugermarkedet for hjemmebiograf. Denne falder i to hovedgrupper:

  1. Analog optagelse og gengivelse – et vivar af forskellige formater, men til amatørbrug blev VHS på bred eller smal (8mm) tape det almindelig
  2. Digitalt optagelse og gengivelse med brug først af små diktafonbånd senere harddisk/SD optagelse
Analog VHS optager

1. er i dag ren historie. Resultaterne var på amarørområdet af tvivlsom billedkvalitet og muligheder for at redigere dvs lave egentlig film økonomisk begrænset for almindelig bruger. Hver redigering gav en kvalitetsforringelse.

2. er med Smartphonens sejrstog blevet alles eje og mulighed. Det er overkommeligt at redigere såfremt det ønskes. Desværre er de fleste små videooptagelse (videoclip) præget af famlende elementær filmkunnen hos personen bag mobilen.

Langt de fleste digitale fotokameraer på et vist niveau kan i dag optage kvalitetsvideo.

Panasonic digital videooptager 4:3 format dictaphon bånd ca 2005

Canon EOS 550D som videooptager med kvalitetsmikrofon. 16:9 format på SD kort
Scroll to Top